Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Άδικη και προβληματική η διαδικασία τοποθέτησης αναπληρωτών

Η διαδικασία τοποθέτησης αναπληρωτών στο ΠΥΣΠΕ Εύβοιας την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 ήταν μια διαδικασία ελλειμματική και δημιούργησε τεράστια προβλήματα και αδικίες στους εκπαιδευτικούς, τις σχολικές μονάδες και τους μαθητές.

        Ως Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εκπαιδευτικών αναδείξαμε το πρόβλημα και καταθέσαμε στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας κείμενο διαμαρτυρίας – καταγγελία.



Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εκπαιδευτικών                      Χαλκίδα, 11-9-2014
Μπλέτσας Χρήστος


Άδικη και προβληματική η  διαδικασία τοποθέτησης αναπληρωτών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

          Χιλιάδες συνάδελφοί μας είναι και φέτος άνεργοι μολονότι εκατοντάδες θέσεις εκπαιδευτικών είναι κενές.
          Στην Εύβοια μόνο , σύμφωνα με την πληροφόρηση της Ομοσπονδίας μας, δεκάδες είναι τα κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς κι εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
          Σήμερα ακούσαμε όλοι τον Υπουργό Παιδείας να μιλάει για ελάχιστα κενά που θα καλυφθούν, να υποστηρίζει ότι τα κενά είναι ελάχιστα και τα κλειστά σχολεία ακόμα λιγότερα.
          Ξέχασε να πει όμως την τεχνική με την οποία αποκρύπτονται τα κενά στα σχολεία μας. Ξέχασε να μας πει πώς καταφέρνει το Υπουργείο Παιδείας να κρύβει τα κενά και να τα εμφανίζει σταδιακά, όπως κι όποτε βολεύει ορισμένους.
          Συγκεκριμένα στο ΠΥΣΠΕ Εύβοιας, μολονότι τα κενά είναι πολλές δεκάδες, εμφάνισε στη διαδικασία των τοποθετήσεων αναπληρωτών πολύ λίγα και συγκεκριμένα, στην πλειοψηφία τους κενά σχολικών μονάδων απομακρυσμένων από το κέντρο.
          Ο λόγος είναι ότι θέλει να «εξασφαλίσει το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων»!       
          Αυτή η πρακτική, που και στο παρελθόν ακολουθούνταν αλλά και που πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει, έχει δύο άμεσες και οδυνηρές συνέπειες για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
          Α) Για τους συναδέλφους μας  εκπαιδευτικούς να πάρουν μια τοποθέτηση σε σχολική μονάδα που δεν τους εξυπηρετεί, που επιβαρύνει με πολλούς τρόπους τη ζωή τους, και που είναι σε τελική ανάλυση άδικη και παράλογη.
          Συνάδελφοι με περισσότερα μόρια προϋπηρεσίας τοποθετούνται σε σχολεία με δυσμενέστερες συνθήκες από ό,τι οι συνάδελφοι αναπληρωτές που έπονται στη σειρά κατάταξης και ενδεχομένως προσληφθούν αργότερα.
          Β) Οι άδειες από εκπαιδευτικούς τάξεις κρύβονται  έντεχνα με διάφορα τεχνάσματα αφού, εφόσον εξασφαλίζεται το «άνοιγμα» του σχολείου και ο αγιασμός, είτε με συμπτύξεις τάξεων, είτε με αλχημείες, είτε επικαλούμενο την υπομονή και το φιλότιμο όλων, το Υπουργείο Παιδείας  διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και στερεί από τους μαθητές την ουσιαστική πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν Παιδεία αντάξιά τους.
          Αποτέλεσμα; Άδειες σχολικές τάξεις ακόμα και σε μεγάλες σχολικές μονάδες και δεκάδες εκπαιδευτικοί απογοητευμένοι και με έντονη την αίσθηση της αδικίας. Το πρόβλημα το κρύβουν κάτω από το χαλί και προσποιούνται ότι δεν υπάρχει, χωρίς φυσικά κανείς υπεύθυνος να αναλαμβάνει το κόστος της ανικανότητάς του.
          Σας καλώ να πάρετε όλοι θέση και να στείλουμε επιστολή διαμαρτυρίας στο Δ/ντη Εκπαίδευσης της Εύβοιας γιατί δεν έδωσε την δυνατότητα στους συναδέλφους αναπληρωτές να επιλέξουν από το σύνολο των κενών παρά μόνο από μια μικρή και πολύ συγκεκριμένη ομάδα σχολείων ζητώντας του συγχρόνως να δίνονται εφεξής όλα τα δυνατά κενά στους συναδέλφους μας.
          Πρώτοι εμείς οφείλουμε να εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα Παιδείας.
          Πρώτοι εμείς  οφείλουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα των σχολείων μας και να  διεκδικούμε άμεση επίλυση.
         

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας ανταποκρίθηκε άμεσα και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.


Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου